Sport i Laholm

Sport – Allt från fotboll till hockey

Kända supporterklubbar

En viktig aspekt av fotbollen är så klart aktörerna på planen, men faktum är att nästan lika viktiga är de som finns på läktarna, nämligen supportrarna.

Supporter

I Sverige och Allsvenskan och till viss del även Superettan har i stort sett varje lag en supporterklubb, dock kan skillnaderna vara stora mellan de olika lagen. Alla vet exempelvis vad AIK:s supporterklubb heter, men vad Åtvidabergs supporterklubb heter är det nog få som känner till. För den som är intresserad så heter den Kopparslagarna.

De största supporterklubbarna återfinns föga förvånande hos storstadslagen i form av till exempel Black Army, AIK, Järnkaminerna, Djurgårdens IF, Änglarna, IFK Göteborg samt MFF Support, Malmö FF. Sveriges största supporterklubb de senaste åren finns dock hos ett lag som de senaste åren inte spelat i Allsvenskan, nämligen i form av Hammarbys Bajen Fans med närmare 10 000 medlemmar. Från och med i år spelar dock Hammarby återigen i Allsvenskan, vilket är glädjande för supporterkulturen.

Även utomlands hittar man en rad kända supporterklubbar, framför allt i England, där storlagen ofta har fler än en supporterklubb. Ett lag som är kända för sina supporterklubbar är Bundesligalaget Borussia Dortmund vars fans ofta skapar en storartat inramning på lagets hemmaarena.