Sport i Laholm

Sport – Allt från fotboll till hockey

Kända fotbollsspelare från Halland

Halland är något av riktigt fotbollslandskap. Faktum är att den halländska fotbollen aldrig varit starkare än vad den är i dagsläget med två lag i Allsvenskan i form av både Halmstads BK och Falkenbergs FF. Genom åren har också Halland producerat ett antal fotbollsspelare av rang. Här tittar vi lite närmare på ett par av dessa.

Pär Zetterberg

Pär Zetterberg från Falkenberg är troligtvis den mest framstående fotbollsspelaren från Halland genom tiderna. Karriären inleddes i Falkenbergs FF där han debuterade i A-laget redan som 16-åring. Ganska snabbt fick proffsklubbar upp ögonen för den talangfulle mittfältaren och samma år, 1986, blev det flytt till belgiska Anderlecht. Dock blev det inte så mycket speltid under de första åren.År 1991 tog Zetterberg klivet över till Charleroi innan han återvände till Anderlecht två år senare. Under en tiden blev han tongivande i laget och var med och tog hem det belgiska ligaguldet 1994, 1995 och 2000. Efter det väntade tre säsonger i grekiska Olympiakos, där det bland annat blev tre ligaguld, innan karriären avslutades med ytterligare tre säsonger i Anderlecht.Trots stor succé internationellt lyckades aldrig Zetterberg slå sig in på allvar i landslaget. År 1997 tilldelades han Guldbollen.

Stefan Selakovic

Stefan Selakovic, född 1977 i Varberg, inledde karriären i Varbergs GIF innan han värvades till Halmstads BK inför säsongen 1996. I HBK blev det totalt fem säsonger samt två SM-guld, 1997 och 2000, innan det var dags att ge sig ut i Europa och holländska Heerenveen.I Heerenveen blev det totalt fyra säsonger innan det var dags att återvända till Allsvenskan och IFK Göteborg för hela sju säsonger. Sedan förra året spelar Selakovic återigen i Halmstads BK.